Henkilö, jolla on addiktoitunutta tai pakonomaista seksikäyttäytymistä päätyy pettämään puolisonsa luottamuksen useimmiten monellakin tapaa. Useinkaan suurin asia ei ole se, että addikti on käynyt sata kertaa maksullisissa tai harrastanut seksiä iskemänsä 200 tuntemattoman kanssa tai harrastanut seksiä itsensä kanssa pornosivustojen avustuksella. Pahinta on salailu ja valehtelu, joka asiaan liittyy. Toiseksi pahin on se, jos ”rikokset” tapahtuvat omassa elinympäristössä. Se rikkoo eniten ja voi myöskin estää paranemista, ellei olosuhteita muuteta.

Jos petetty osapuoli tekee päätöksen jäädä katsomaan, saadaanko savuavat rauniot jälleenrakennettua, on pettäjäosapuolen syytä olla kuulolla. Hän on nimittäin se henkilö, jolla on vastuu turvallisuuden ja luottamuksen palauttamisesta parisuhteeseen. Hänen on tehtävä kaikkensa, että tämä asia tapahtuu, muuten edessä on ero tai erittäin häiriintyneellä tavalla toimiva parisuhde.

Asiaa on pohdittava petetyn puolison tarpeet edellä, sekä alkuvaiheessa, että tulevaisuudessa. Mitä hän tarvitsee turvan tunteen palauttamiseksi omaan elämäänsä? Turvan tunne on hermostollinen asia, sen tuntee kehossa. Turvaton olotila on jatkuvaa taistele, pakene tai jähmety olotilojen kanssa painimista ja siten hälytystilassa olo on uuvuttavaa, kuin myös sairastuttavaa. Puolison tarpeet ja niiden ilmaisu koetaan (addikti tai muut asiasta tietävät) joskus kontrolloimiseksi, mutta siitä ei ole kyse. Kysymys on turvallisuuden palauttamisesta ja siihen tarvitaan olosuhteiden muuttamista. Petetyn puolison tarve voi olla esimerkiksi näitä ja tarkemmin ajateltuna asiassa on järkeä:

  • pettäjä (addikti) ei saisi lähteä enää työmatkoille, etenkään akuutissa vaiheessa paljastumisen jälkeen (koska pettämistä tapahtunut työmatkoilla).
  • joskus addiktin on vaihdettava työpaikkaa (jos ihastumisen kohteita tai seksipartnereita kyseisessä työpaikassa).
  • perheen pitää myydä asunto ja muuttaa toiseen kotiin (koska addikti on tuonut sinne seksipartnereita).
  • auto / mökki tai vene pitää myydä (samoista syistä).
  • sisustus täytyy laittaa uusiksi.
  • sänky ja petivaatteet pitää hävittää.
  • perheen tietokone on salasanojen takana.
  • jne! Listan jatko on yksilöllinen kullekin tilanteelle ja parisuhteelle.

Kuulostaa hurjalta, mutta tämä on se todellisuus, jossa perheet elävät silloin kun perheen isällä tai äidillä on pakonomaisen seksikäyttäytymisen tai pettämisen kautta tulleet olosuhteet. Olosuhteita on muutettava. Ulkoinen kontrolli ei välttämättä ole loppuelämäksi. Sen tarkoitus on päästä paranemisessa ja luottamuksen palauttamisessa eteenpäin. Kun turvan tunne on palautettu, pari voi arvioida ja sopia olosuhteisiin liittyvistä asioista uudelleen.

Sinulle petetty puoliso, joka mietit ovatko tarpeesi ja vaatimuksesi ylimitoitettuja tai kohtuuttomia, sanon että eivät ne ole. Sinä voit pyytää näitä asioita ja laittaa niitä jopa ehdoksi sille, että voit jatkaa suhteessa.

Jos tarvitset vahvistumista omien rajojen suhteen ja niiden sanoittamisen kanssa, autan sinua siinä. Parisuhteen asioissa autan teitä myös mielelläni. Varaa aikasi jo tänään, niin pääsette nopeammin eteenpäin!